Maatjestraject

Informatie voor deelnemers

U bent gevraagd om mee te werken aan het maatjestraject en u heeft aangegeven mee te willen doen. Wat betekent dat voor u?

In de apotheek waar u uw medicijnen van krijgt worden studenten begeleid die de opleiding tot apotheker volgen (Farmacie aan de Universiteit Utrecht). Tijdens hun stage is aandacht voor contact met patiënten – het maatjestraject.

Dit contact biedt studenten de mogelijkheid rechtstreeks van de patiënt te leren en meer te horen over ervaringen met eventuele ziektes, het geneesmiddelengebruik en de impact op het dagelijks leven hiervan.

Dit zorgt ervoor dat de studenten zich meer bewust worden van de dingen die een rol kunnen spelen voor patiënten, en dat zij in hun latere beroep als apotheker ook meer aandacht zullen hebben voor het perspectief van de patiënt.

U heeft contact gehad met een medewerker van de apotheek en aangegeven mee te willen werken aan dit maatjestraject.

De student die nu in de apotheek is, neemt binnenkort telefonisch contact met u op voor een kennismaking. De bedoeling is dat er ongeveer 3 keer contact is, binnen een periode van 10 weken. U kunt met de student afspreken op wat voor manier de gesprekken plaatsvinden. De student kan bijvoorbeeld bij u langskomen en daarnaast kunnen gesprekken ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. U spreekt ook samen af hoe lang de gesprekken ongeveer zullen duren.

De gesprekken zijn bedoeld om u te leren kennen en om uw ervaringen te bespreken. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de zorg, over uw geneesmiddelen, maar ook over hoe uw dagelijks leven hier verder door wordt beïnvloed. Mogelijk komen er dingen ter sprake waar de apotheek bij kan helpen. Als u dat goed vindt, dan kan de student dat met de apotheker bespreken en proberen we daarvoor een oplossing te zoeken.

U kunt natuurlijk altijd aangeven wanneer u ergens niet over wilt praten, of als u toch besluit dat u liever niet meer gebeld wilt worden. Dit heeft geen enkele invloed op uw behandeling.

Mocht u nog vragen hebben over het maatjestraject, of zijn er andere dingen die u wilt bespreken? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met uw apotheek opnemen.